Dřevěné šindele oživí každý dům

Dřevěné šindele Valašského typu, které mají pero a drážku, jsou ozdobou roubenek, srubů a jiných lidových či památkových staveb. Jedná se o štípaný šindel vyráběný z pomalu rostoucích dřevin, jako je smrk, jedle nebo modřín. Šindelové střešní krytiny jsou naprosto ekologické, trvanlivé a odolné vůči všem povětrnostním vlivům.

Historie dřevěných šindelů

Tuto tradiční střešní krytinu vyrábí již od roku 1989 firma Drdlík, která si zakládá na pokračování v tomto tradičním řemesle. V minulosti tvořily dřevěné šindele nejčastější střešní krytinu na dřevostavbách, ať už to byla obydlí, nebo různé sakrální stavby. Klasický dřevěný šindel Valaškého typu je typickou střešní krytinou v Čechách a na Moravě již několik staletí. Známý je také typ Alpský, který je typický tím, že se nespojuje perem a drážkou.

Výroba dřevěných šindelů

Stromy pro výrobu jsou pečlivě vybírány, jelikož musí mít vysokou hustotu letokruhů bez náznaku točivosti, čili rovnoběžné. Pomalý růst a vysoká nadmořská výška zaručují větší hustotu dřeva, které dobře odolává povětrnostním vlivům. Stromy se kácejí v zimních měsících, kdy neobsahují mízu. Nejkvalitnější dřevo bez suků je v prvních pěti metrech od země. Po dopravení kulatiny do šindelárny firmy Drdlík se dřevo nařeže na špalky v délkách 52 cm, někdy 62 cm. Poté se špalky rozštípnou na čtvrtiny a dále na jednotlivé destičky tloušťky cca 2,3 cm a šířky 5-15 cm. Štípe se ručně nebo na speciálně upravené štípačce. S výběrem dřeva, jeho zpracováním i dalším postupem máme bohaté zkušenosti, jelikož dřevěný šindel vyrábíme už více jak 30 let!

Důležité zásady při výrobě a pokládce

Dřevo se štípe tak, aby nedocházelo k přerušení dřevních vláken. Tento postup je důležitý proto, aby nedocházelo ke vzlínání vody do šindele a voda mohla rychle odtékat po vláknech se střechy. Důležitý je také sklon střechy, který je pro delší trvanlivost dřevěných šindelů ideální od 45° více. Díky ochrannému olejovému nátěru a pravidelné údržbě vydrží dřevěné šindele na střeše 50 až 80 let.